Węże wykorzystywane w przemyśle spożywczym – charakterystyka

Dawno już w zapomnienie odeszły czasy, kiedy to gumowe węże i szlauchy stosowane były wyłącznie do transportu na znaczne odległości wody, która to służyła do podlewania roślin czy też usuwania zanieczyszczeń z powierzchni przemysłowych. Obecnie dzięki dostępności wysokiej jakości materiałów oraz znacznemu postępowi technologicznemu, mogą one być wykorzystywane w wielu innych dziedzinach.

Co interesujące, węże różnego rodzaju znalazły zastosowanie także w branży spożywczej. Szczególną popularnością cieszą się one przede wszystkim w sektorze przetwórstwa nabiału oraz fabrykach specjalizujących się w produkcji olejów, jako że nadmienione produkty znacznie ułatwiają transport pomiędzy poszczególnymi sektorami zakładu produkcyjnego mleka, serwatki, tłuszczów (zarówno roślinnych jak i zwierzęcych), czy gotowych już olejów, które następnie przelewane są do opakowań i wysyłane do sklepów.

Jak dowiedzieliśmy się od przedstawicieli zakładów FAGUMIT, węże spożywcze, muszą być wykonane z materiałów wysoce higienicznych oraz uniemożliwiających osadzanie się na ściankach wewnętrznych transportowanych surowców, bowiem mogłoby to prowadzić nie tylko do ich zatykania się, ale także do gromadzenia się wewnątrz regularnie stosowanych węży znacznych ilości kultur bakterii, co z kolei mogłoby negatywnie odbić się na jakości produktu finalnego.

Ciekawostką, która z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników napojów wyskokowych jest fakt, iż na przestrzeni ostatnich lat opracowane zostały specjalne węże umożliwiające transport wina i substancji alkoholowych mu podobnych, co z kolei znacznie przyspiesza cały proces produkcyjny jednocześnie nie przyczyniając się pogorszenia smaku czy aromatu trunków. W zakładach specjalizujących się w produkcji wina wykorzystywane są węże, których ścianki wewnętrzne nie reagują w jakikolwiek sposób z transportowaną cieczą, a dodatkowo wytwarzane są z wysoce wytrzymałych materiałów, dzięki czemu ryzyko ich przerwania się, zgięcia, czy rozszczelnienia w najmniej odpowiednim momencie minimalizowane jest niemalże do zera.

Pomimo faktu, że wyroby takie nie muszą charakteryzować się tak wyśrubowanymi właściwościami jak ma to miejsce na przykład w przemyśle ciężkim, to eksperci jednogłośnie potwierdzają, że zakład implementujący je w swoim systemie produkcyjnym zapomnieć powinien o oszczędnościach – pochodzące z niesprawdzonych źródeł oraz powstające z niskiej jakości materiałów węże do transportu produktów spożywczych mogą nie gwarantować optymalnej szczelności i przepustowości, prowadząc do zaburzenia smaku oraz konsystencji produktu finalnego, a w rezultacie – zniechęcenia konsumentów do danej marki. Pomimo, że element ten wydawać się może nieistotny, to może on zaważyć na odbiorze przedsiębiorstwa na rynku, co w czasach niezwykle silnej konkurencji może niejednokrotnie postawić może nawet pod znakiem zapytania możliwość dalszego oferowania klientom wytwarzanych wyrobów. Z uwagi na ten fakt producenci coraz częściej decydują się na wytrzymałe, wykonane z najwyższej jakości materiałów i gwarantujące optymalną przepustowość szlauchy przemysłowe dedykowane branży spożywczej. 

Nasz team to grupa ekspertów ,którzy z przyjemnością dzielą się wiedzą z kategorii biznesu, finansów, inwestycji oraz rachunkowości tak byś mógł/a być na bieżąco z najświeższymi informacjami biznesowymi.
Redakcja